„Indiciile arată că Daesh pregătește un atac de mari proporții, inedit”.
Astfel de afirmații ies din gura autorităților în anumite momente, cu scopuri bine conturate și, de regulă, cântărite cu cântarul de farmacie. De astfel de afirmații, împachetate în amenințări și formulate chiar cu mai multe adjective, geme propaganda autointitulatului Stat Islamic.
De altfel, instituția d-lui general a simțit nevoia, la câteva ore, să revină cu precizări, ca măcar să poată strecura bibliografia:
„În cadrul unei sesiuni de Q&A ce a urmat prezentării făcute la Festivalul de Film Istoric Râșnov, domnul general Sorin Cozma a răspuns unei întrebări referitoare la capabilitățile DAESH de a desfășura în continuare atacuri teroriste în Europa. Domnul general a subliniat că nu trebuie să credem că DAESH nu are capabilitatea și intenția unui atac de mare amploare, inedit în Europa. El a continuat, evidențiind că această evaluare analitică se bazează și pe declarațiile publice făcute de înalți responsabili americani care au sarcini în domeniul antiterorist (șeful FBI și directorul Agenției pentru Informații Militare)”.
Mă îngrijorează cu totul altceva. Faptul că SRI își însușește – prin glasul șefului Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului și fără ghilimele – o teorie controversată a reputatului islamolog Olivier Roy. Ce spune domnul general, de parcă ideea l-ar fi vizitat în toiul Festivalului: „Se trece, treptat, de la radicalizare islamică la islamizarea radicalizării. Un posibil subiect de studiu pentru sociologi”.
Ei bine, „subiectul”, care nu e pe atât de nou pe cât lasă a se înțelege când cu generozitate îl oferă „sociologilor”, suscită deja numeroase controverse în mediul academic, dar nu numai.
Poate că ar trebui să vorbim într-o zi, pe larg, și despre asta, folosind argumentele lui Roy și contrargumentele criticilor săi.